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General Counsel, Civil Air Patrol
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Maxwell AFB, AL 36112-5937

Dear Mr. Robles:

This letter is in response to your request for clarification posted to www.regulations.gov on
March 29, 2017. In your letter, you ask for confirmation regarding which documents need to
be maintained by the Civil Air Patrol (CAP) for CAP pilots operating under BasicMed in
conjunction with exemption No. 11037A. You proposed that you would have to maintain
copies of the covered pilot’s potentially expired medical certificate, valid driver’s license,
BasicMed education course certificate and Comprehensive Medical Exam Checklist
(CMEQ).

As you surmised, pilots exercising pilot in command (PIC) privileges under this exemption
may operate under BasicMed, as the conditions and limitations for exemption No. 11037A do
not specifically require the PIC to hold a valid medical certificate.

For the purposes of demonstrating compliance with BasicMed, the FAA expects airman
operating under Basic Med to produce a valid driver’s license, and upon request, the course
completion certificate from a FAA authorized BasicMed training course. Because there is no
obligation for an airman to retain a medical certificate that has expired, the FAA will not
routinely request such documentation. Because of the private medical information contained
on the CMEC, the FAA will not routinely request this document unless it is necessary for the
purposes of an investigation or potential enforcement action. Furthermore, in order to be
eligible to receive a course completion certificate, the airman must provide the course
provider with the name and license number of the physician as well as the date of
examination. As such, the FAA considers the course completion certificate to be sufficient
evidence that the airman has completed the comprehensive medical exam. While the CAP
does not need to retain a copy of the pilot’s CMEC in order exercise the privileges of this



exemption, the airman must still maintain the CMEC in his or her logbook in accordance
with Title 14 of the Code of Federal Regulations (14 CFR) §61.113(1)(3)() .

For the purposes of complying with Condition and Limitation 13(c) of exemption No.
11037A, the FAA considers a facsimile of the pilot’s driver’s license and course completion
certificate from a FAA authorized BasicMed training course to be sufficient documentation
retention.

If you have any questions, please contact the General Aviation and Commercial Division at
(202) 267-1100.

Sincerely,
7

for James A. Viola
Manager, General Aviation and Commercial Division
Flight Standards Service



